header
MENU
 
TUNING

tuning
DirectLink Race Performance
 
LINKS

hd dejong
drag specialities

custom chrome

motorcycle storehouse

w&w

hms

 
It's not the destination, it's the journey.
facebook
1 PERS

Naar aanleiding van de razend populaire serie "American Chopper " op Discovery Channel werd de eigenaar van Custom-House geinterviewd door een Nederlandse krant. Het volledige artikel kan je hier lezen.

"Een rijdend maatpak onder je kont "

---------------------------

De best bekeken serie op Discovery Channel is American Chopper, over vader en zonen Teutel, die de ruigste en extreemste motors bouwen. In Ittervoort doet Wim Stienen (48) iets soortgelijks, maar vanuit een heel andere visie.

Een snor als een walrus en getatoeëerde armen zo dik als scheepskabels. De Amerikaan Paul Teutel sr. is niet alleen een van de ruigste tv-helden van dit moment, maar sinds zijn motorfabriek, Orange County Choppers (OCC) wekelijks op Discovery Channel verschijnt, ook de rijkste. Wereldwijd is de serie 'American CHopper' in meer dan 110 landen te zien, en alleen al de merchandising (petjes, foto's, hoezen, etc) levert dagelijks meerdere vette jaarsalarissen op.

Toch zou Wim Stienen uit Ittervoort niet met Teutel willen ruilen. Beide maken ze handgemaakte (custom made) motoren, vaak in de extreemste varianten. Maar waar Teutel vooral voor de show gaat, daar streeft Stienen vooral naar rij-confort.
Mijn motoren zijn misschien iets minder extreem, maar ik bouw motoren om op te rijden, niet om te showen. Laatst zag ik Teutel op tv op een waanzinnig mooie motor, maar het ding zat nergens naar en had ocharm een tank van vier liter. Daar kan je dus hooguit zestig kilometer mee rijden. Op mijn motoren kun je de hele dag rijden zonder pjn in je rug te krijgen. Bij ons koop je een rijdend maatpak onder je kont. Of je nu 1,65 of 1,95 meter bent, alles is ergonomisch op elkaar afgestemd. Ik heb een klant in Stamproy, die rijdt elk jaar meer dan 20.000 kilometer met een ape-hager, zo'n extreem hoog stuur waarbij je constant beide armen in de lucht moet houde. Nou, dat wil wat zeggen als je 70 jaar bent.

Meestal verbouwt Stienen bestaande Harley Davidsons, maar soms arriveren in de door vijf rottweilers bewaakte werkplaats aan de Napoleonsweg ook splinternieuwe Harley's. Waar vervolgens meteen de slijptol in gaat. Alles wordt uit elkaar gehaald en aan de wensen van de koper aangepast. Blitse benzinetanks, golvende spatborden, leren zadels met logo's erin gekerfd, wielen met een bandbreedte van 260 millimeter, of choppers met een voorvork in een hoek van 60 in plaats van de gebruikelijke 32 graden. Niets is te gek, alles kan bij de motorbouwer in Ittervoort. Tenminste, zolang het binnen de marges van de Rijksdienst voor het Wegverkeer i nLelystad blijft, waar elke motor die de Custom House werkplaats verlaat, wordt gekeurd. Uiteraard hangen aan bijzondere wensen ook bijzondere prijskaartjes. Waar een nieuwe Harley Davidson uit de fabriek tussen de 19000 en 25000 euro kost liggen de prijzen bij Stienen tussen de 30000 en 50000 euro. Maar daarvoor krijg je iets waarbij alles, afgezien van het motorblok, handgemaakt is.

Amerikanen zijn veel extremer dan wij Europeanen, zeg Stienen. Als hier een grote motorbeurs is geweest, krijg ik altijd weer Nederlandse, maar vooral ook Belgische en Duitse motorrijders over de vloer die zich hebben vergaapt aan blinkende toeters en bellen. Maar als het erop aankomt, kiezen de meesten toch voor iets minder opvallende varianten. Ik vind het prima, want zoals gezegd, lekker zitten is belangrijker dan lekker uitzien. Natuurlijk zijn er onder zijn klanten, zoals Stienen dat noemt, "een paar dikke nekken". Mannen die niet op een duizendje meer of minder hoeven kijken. Maar de meesten zijn gewone jongens, die veertig uur per week moeten werken. Die moeten hard sparen om in hun vrije tijd op zo'n blitse Harley rond te rijden.

Door Ron Buitenhuis.

 
Contacteer ons

Vragen ? Bemerkingen ? Ideeen ? Laat het ons weten via :
info[at]custom-house.nl
Napoleonsweg 11
6014 AB Ittervoort
0031(0)475-566164

 
Content Management Powered by Custom-House
 


Content Copyright 2011 www.custom-house.nl